Hoe maak je een eigen website?

Een website maken vereist flink wat kennis, maar dit betekent niet dat een beginner geen mooie website kan maken. De kennis die vereist is om een website te maken, is namelijk ook gemakkelijk te verkrijgen via e-books of normale boeken. Daarnaast zijn er ook cursussen website maken, waarmee de nodige kennis verkregen kan worden. Er zijn bij het maken van websites echter wel een aantal basisregels, welke niet moeilijk zijn om te beheersen. Zo kan er vanaf het begin al gewerkt worden aan het opzetten van een website. Of deze nu als hobbyproject of als zakelijke website gaat dienen, uiteindelijk is zelf een website maken niet moeilijk na een uitgebreide oriëntatie.

Een website maken kan op veel verschillende manieren. Zo kan er gekozen worden om de website zelf letterlijk vanaf de beginselen te ontwerpen en op te zetten, zodat alles volledig naar wens gemaakt kan worden. Toch kan in deze vorm van website maken veel tijd gaan zitten. Er kan daarnaast ook gekozen worden voor het maken van een website via een speciale websitemaker, zoals WordPress. Met het systeem van WordPress kan men heel eenvoudig de beginselen van het website maken overslaan, en gelijk beginnen met het aanpassen van een website naar wensen.

 

Eigen website maken

Een eigen website maken geeft natuurlijk meer voldoening dan een systeem als WordPress gebruiken. Toch is het vooral voor beginners slim om voor de tweede optie te gaan, omdat er nog niet veel kennis van HTML of PHP is. Vooral als deze termen jou nu nog niet zeggen, is een website maken een groot karwei. Door te kiezen voor een dergelijk systeem, kunnen moeilijke stappen overgeslagen worden. Zo kan men naar wens de website maken, terwijl er vrijwel geen tot weinig kennis van HTML en PHP aanwezig is. Daarnaast bestaan er speciale plug-ins voor het systeem, welke een website maken vereenvoudigen.

De juiste website maken is cruciaal om een project goed weer te geven. Een hobbyproject vereist een andere soort website als een zakelijk project. Het is daarom noodzaak dat de juiste website gemaakt wordt. Het toevoegen van afbeeldingen op een website is niet moeilijk en kan met de minste kennis van websites al gedaan worden. Een website met als doel klanten of geld binnen te halen, maakt echter gebruik van moeilijkere scripts, waar veelal Javascript voor gebruikt wordt. Je ziet dat een website maken kennis van verschillende soorten code vereist, waardoor het in het begin heel moeilijk kan zijn om een goede website op te zetten.

Bij het maken van een website is het daarom goed om constant een boek of webpagina geopend te hebben, om zo gelijk informatie op te kunnen zoeken. Zo worden moeilijkheden waar jij tegen aan kunt lopen een stuk eenvoudiger om op te lossen. Een website maken kost veel tijd, vooral voor beginners. Echter, zodra er uiteindelijk een mooi resultaat geboekt kan worden, dan is dat zeer belonend. Het is daarom goed om de kunst van het website maken goed onder de knie te krijgen, zodat er uiteindelijk een prachtige en functionele website opgezet kan worden.

 

Website maken met Dreamweaver of opensource CMS (gratis)

Wat betreft het beheren van een website is het organiseren en archiveren van de bestanden van een website zonder meer het minst aantrekkelijke, het meest tijdrovende en het meest minutieuze aspect van een website ontwerpen. Op het Internet mag uw website dan wel mooi ogen en fantastisch lopen, maar het is achter de scènes dat het eigenlijke denkwerk gebeurt en dat een verzameling van verschillende bestanden zoals HTML pagina’s, foto’s, cascading style sheets, javascript codes, flash filmpjes en nog veel meer allemaal op elkaar moeten afgestemd zijn. Hoe meer bestanden uw website heeft, hoe groter de kans dat er iets mis kan lopen. Een link die niet werkt of een afbeelding die ontbreekt, kan uw hele website om zeep helpen.

Gelukkig blinken onze huidige computers uit in organisatorische taken. En als ze dan nog eens hulp krijgen van een webdesignprogramma zoals Dreamweaver, dan ziet het er helemaal goed uit. Dreamweaver gaat zich immers bekommeren om de complexiteit van verschillende website bestanden zodat u zich kunt concentreren op het creatieve aspect van websites ontwerpen. Zelfs als uw HTML ervaring beperkt is tot een minimum en u uw neus ophaalt voor alle technische webpage editor aspecten dan is Dreamweaver zijn gewicht in goud waard en bevat het verschillende interessante opties en functionaliteiten om een website naar wens te bezorgen.

Om van start te gaan met Dreamweaver is het belangrijk om te weten dat een website in Dreamweaver in principe uit twee delen bestaat: een verzameling bestanden die u lokaal bewaart en een plek op een remote web server waar u uw bestanden naar kunt opladen als uw webpagina’s klaar zijn om gepubliceerd te worden. De meest voorkomende, eenvoudige en gebruikelijke Dreamweaver werkwijze is dan ook om uw webpagina’s te maken en te bewerken op een lokale drive om ze vervolgens online op te laden en te bekijken. Voor u met Dreamweaver start en u uw lokale drive gaat indelen en definiëren, is het dan ook belangrijk dat u al eens nadenkt over de structuur en opdeling van uw website. Dit zal u helpen in het bepalen van mappen en submappen op uw lokale drive.

In Dreamweaver kunnen we de lokale drive als de werkdrive omschrijven. Dreamweaver gaat ook naar de folder op deze drive verwijzen als zijnde de lokale site. Deze folder moet gezien worden als een soort van archief waarin al uw bestanden en bewerkingen van de website zijn opgeslagen. Het enige wat u moet doen bij het opstarten van Dreamweaver is een naam voor uw site bepalen en Dreamweaver vertellen waar u de bestanden van uw website op de lokale computer wilt opslaan. Dreamweaver zal u indien nodig automatisch om meer informatie vragen.

Van start gaan met het ontwerp

Nadat u een beginstructuur hebt opgezet en u een lokale drive hebt gedefinieerd, kunt u van start gaan met het eigenlijke ontwerp van uw website. Het gebruik van CSS, cascading Style sheets, is hierbij een constante geworden in het wereldje van modern webdesign. CSS biedt u als gebruiker de mogelijkheid om te allen tijde controle te houden over uw website en om bepaalde elementen te gaan ontwikkelen en tot in de kleinste details aan te passen. Zelf CSS layouts ontwikkelen is echter niet zo eenvoudig en vereist enige achtergrondkennis. Dreamweaver echter biedt u als beginnende gebruiker ook hier een interessante oplossing aan. Het webdesign programma beschikt namelijk over verschillende voorontworpen CSS layouts die u als startpunt voor uw nieuwe website kunt gebruiken. Wilt u toch nog enkele zaken aanpassen dan kunt u dat steeds in deze CSS layouts doen. Indien het resultaat niet zoals gewenst is, begint u gewoon terug van nul.

Mocht u toch zelf in het CSS gebeuren willen duiken dan zult u al snel ontdekken dat Dreamweaver zeer gebruiksvriendelijk en logisch tewerk gaat. Het zelf ontwerpen van een eenvoudig CSS zult u binnen de kortste keren onder de knie hebben.

Hebt u een gepast CSS gekozen of een op maat gemaakt CSS ontworpen, dan is het tijd om inhoud aan uw webpagina’s toe te voegen. Onder inhoud kunnen we verschillende elementen verstaan, denken we maar aan foto’s, teksten, links, filmpjes,… . Via het CSS dat u eerder ontworpen heeft, kunt u tijdens het toevoegen van inhoud ook zaken gaan aanpassen zoals de grootte van de letters, het lettertype,… . Nadat u inhoud aan uw pagina’s hebt toegevoegd, heeft u als gebruiker de mogelijkheid om een preview te bekijken in Dreamweaver zelf. Zo krijgt u een duidelijk idee van wat u online mag verwachten als de pagina’s zouden gepubliceerd worden.

Wat tot slot nog belangrijk is, is de layout van uw indexpagina of ook wel hoofdpagina genoemd. Deze indexpagina vormt de basis van uw website. Het is daarom belangrijk dat mensen vanaf deze basis naar de rest van uw website kunnen navigeren. Een gepaste navigatiebalk is dan ook onontbeerlijk. Binnen Adobe wordt naar deze navigatiebalk ook verwezen als de Spry Menu Bar. Het gaat in feite om een reeks van navigatietoetsen die in sommige gevallen elk op zich ook nog uit enkele submenu’s bestaan. Via de invoegoptie van Dreamweaver is het ontwerpen van een dergelijke navigatiebalk zeer eenvoudig te verwezenlijken.

Nadat u deze stappen allemaal heeft doorlopen, is het tijd om uw website aan de buitenwereld te tonen. Hiervoor moet u allereerst tot een remote web server toegang hebben. Het gaat dan meestal om een intranet server van bijvoorbeeld uw bedrijf, een vrije webruimte van uw Internet Service Provider of een server van een hostingbedrijf. Soms gebruikt men ook een lokale server als publicatieonderdeel. Het exacte hoe en wat van het publiceren van uw webpagina’s is grotendeels afhankelijk van de configuratie van de remote server. Als u twijfels heeft, dan raden we u aan om contact op te nemen met de beheerder van de desbetreffende server. Zij bevinden zich in de beste positie om u gepast advies te geven.

Opensource CMS

Naast het gebruik van programma’s zoals Dreamweaver om uw eigen website mee te ontwikkelen, bestaat er ook zoiets als opensource CMS om een website mee op te bouwen. De bekendste voorbeelden van opensource CMS zijn WordPress, Joomla en Drupal. Bij het ontwikkelen van websites via Dreamweaver doet u heel wat kennis op met betrekking tot webdesign, maar moet u tegelijkertijd rekening houden met het tijdrovende aspect, het testen en repareren van bugs en natuurlijk het veiligheidsaspect van uw website. Met een opensource CMS zoals WordPress, Joomla,… is de website misschien niet zo ingewikkeld als een zelf ontworpen website, maar u hebt wel het grote voordeel dat hij binnen de 24 uur online kan staan. Bovendien speelt niet alleen de snelheid in de kaart van een opensource CMS.

Zo hebt u bij het gebruik van een opensource CMS ook het grote voordeel dat er in vele gevallen al heel wat mensen gebruik gemaakt hebben van deze vorm van webdesign en dat er om deze reden heel veel online informatie over beschikbaar is. Als u op zoek bent naar een bepaalde optie of een bepaalde functie die u doodgraag op uw website zou willen integreren, dan is de kans groot dat iemand anders deze vraag ooit al heeft gesteld en dat er wel een plugin of standaard functie is ontwikkeld die een antwoord op uw vraag biedt. De opensource CMS online gemeenschap breidt nog elke dag uit, net zoals het aanbod aan opties, plugins en andere interessante extra’s.

Een andere belangrijke factor die vele mensen voor een opensource CMS doet kiezen, is de tijdbesparing die met deze webdesignvorm gepaard gaat. Wilt u een website ontwikkelen voor een klant dan kunt u binnen de kortste keren een demo uitsturen en zo onmiddellijke feedback krijgen. Bent u een persoonlijke website aan het ontwerpen dan kunt u de standaard- en basisontwikkeling van uw website achterwege laten en kunt u zich voor de volle 100 procent focussen op de inhoud van de website en op functionaliteiten die de website tot een uniek en aantrekkelijk concept maken.

Zeker niet te onderschatten is de financiële aantrekkingspool van een opensource CMS. Templates, modules en plugins kunnen meestal gratis gedownload en geïntegreerd worden. Worden er toch zaken tegen betaling aangeboden dan gaat het vaak om een te verwaarlozen bedrag. Vanuit financieel oogpunt zit u met een opensource CMS dus uitermate goed. Gratis betekent in dit geval ook niet minderwaardig. De meeste opensource CMS kunnen perfect wedijveren met op aanvraag ontwikkelde websites.

Een extra troef is dat de ondersteuning van uw website ook gratis gebeurt. Als u bij standaard webdesignprogramma’s een bug vindt, dan zult u deze zelf moeten repareren. Als u een nieuwe functionaliteit wenst, dan zult u deze zelf moeten ontwikkelen en testen. Niet zo bij CMS. Bij opensource CMS hebt u de mogelijkheid om steun te vragen aan de CMS community die u online en gratis ter beschikking staat. Op verschillende forums en websites vindt u zonder twijfel de hulp die u zoekt en ligt een gratis patch of bug fix als het ware voor het grijpen. U kunt via een opensource CMS beroep doen op duizenden virtuele helpdeskmedewerkers die hun jaren van ervaring met alle plezier delen. Probeer ook eens om uw vraag of probleem in de zoekmachine in te typen. Duizenden resultaten zullen u zonder twijfel tot de gewenste oplossing leiden.

De nieuwste trends en ontwikkelingen op gebied van webdesign volgen en toepassen is via een opensource CMS een fluitje van een cent. Met de snelveranderende Internetwereld zult u zonder twijfel niet altijd de tijd hebben om uw website volledig aan te passen en te testen. Laat CMS nu net op dit gebied de gepaste oplossing bieden. Via CMS kunt u de laatste nieuwtjes eenvoudigweg via een module installeren, testen en publiceren. Wat u normaal dagen of weken van testen kost, is op deze manier binnen het uur geregeld, actief en online zichtbaar.

Uw website ontwikkelen via een opensource CMS heeft bovendien ook een voordeel op gebied van linkbuilding. Vele CMS sites en modules maken het mogelijk om op snelle wijze binnen de Internetwereld visibiliteit te krijgen en backlinks te produceren. CMS biedt altijd mogelijkheden om uw plaats binnen het Internet te veroveren en te behouden. Even informeren bij mede-CMS gebruikers zal u zonder meer waardevolle informatie met betrekking tot CMS linkbuilding opleveren.

Kiezen voor opensource CMS is tot slot ook kiezen voor een veilige website. Meer dan 90% van de hedendaagse websites heeft met veiligheidsproblemen te kampen. Meestal bevindt het probleem zich in de achterliggende codes van de website. Dit resulteert vaak in een urenlange zoektocht naar de oorzaak van het probleem. Als het probleem al gevonden wordt. Enkel mensen met vakkennis van codetaal zullen misschien in staat zijn om uw veiligheidslek van de wereld te helpen. Hoe dan ook zal het kostbare tijd en mogelijk ook heel wat geld kosten. Twee zaken die u waarschijnlijk niet in overvloed heeft. Hoewel het gebruik van CMS geen garantie is op een onfeilbare website op veiligheidsgebied, wordt het risico toch drastisch verkleind omdat u niet alleen staat en omdat er op regelmatige basis security patches verschijnen. Met een opensource CMS kunt u dus met een gerust gemoed aan het ontwikkelen van uw website beginnen.

Zoals u waarschijnlijk al wel heeft gemerkt, heeft het opensource CMS heel wat voordelen in petto voor mensen die op zoek zijn naar een trendy, veilige en gebruiksvriendelijke website. Eens u kiest voor opensource CMS, zult u niet zo snel geneigd zijn om terug over te stappen naar de traditionele wijze van webdesign. Een echte aanrader die ook u zal kunnen bekoren.

POST YOUR COMMENTS